Държавна опера – Стара Загора

Държавна опера – Стара Загора

Държавна опера-Стара Загора е първата извънстолична опера в България. Рождената ѝ дата е 1 юли 1925 година – с премиерата на операта „Гергана“ на Маестро Георги Атанасов. На 22 март 1928 г. се основава Районна опера-Стара Загора. В първото  ръководство на Районната опера влизат Димитър Христов /директор и художествен ръководител/, Светослав Николов и Георги Михайлов.. От месец септември 1931 г. Районната опера се преименува на Южнобългарска районна опера-Стара Загора. На 14 май 1934 г. Операта е наречена Старозагорска общинска опера.  От 1942 г. Общината предоставя за репетиции на Операта бившата сграда на Радио Стара Загора, срещу Градската градина (днес Универсален магазин).  Важен момент в историята на Старозагорската опера е 1946 година, когато държавата, която до този момент частично е подпомагала дейността ѝ, оценявайки приноса ѝ за българската култура, изцяло поема нейната издръжка.

През 1971 година е построена новата модерна сграда на операта по проект на арх. Михаил Соколовски, арх. Борис Камиларов и арх. Цанко Хаджистойков. Това е първата сграда в България, строена специално за опера. Сцената вече дава нови възможности за реализация на оперните спектакли. При гостуването на делегация от музикални дейци от Великобритания, гостите са удивени, че по това време в България може да бъде изградена съвременна оперна сграда, тъй като в Лондон още няма такава. Това е оповестено и в чуждата преса.

През 1991 сградата на Операта е унищожена от пожар. След дълги години на събиране на средства за възстановяване на сградата, включително чрез дарителски сметки от родолюбиви граждани, най-после с изключителното финансово съдействие на Община Стара Загора, ремонтът приключва. На 5 октомври 2010 г. (Празникът на Стара Загора), с премиерата на операта “Кармен” от Жорж Бизе – отново се отварят вратите на най-модерната оперна сграда в България.

Държавна опера-Стара Загора поддържа изключително богат репертоар от класически оперни и оперетни заглавия, барокови произведения, модерни и класически балетни спектакли, симфонични и кантатно-ораториялни творби, представления и концертни програми за деца.

Държавна опера-Стара Загора е най-старият български извънстоличен оперен театър с богата история, музикални традиции и международен авторитет. Световно признатата оперна прима Веселина Кацаровеа е артистичен директор на Старозагорската опера от 2016 година. Съобразявайки се преди всичко с предпочитанията на своята елитарна и високообразована аудитория, ръководството на Старозагорската опера се стреми да поддържа разнообразен репертоар от класически и съвременни заглавия и световно ниво на представяните продукции. В репертоарния план за настоящия сезон е залегнала богата програма от оперни, оперетни, балетни спектакли, симфонични и оперни концерти, чествания, много гостувания на български и чужди изпълнители със световна кариера. Приоритет са атрактивните оперни и балетни спектакли за деца и образователни концерти.

Leave a Reply