Насладете се на историята на Асеновата крепост

Насладете се на историята на Асеновата крепост

В Родопа планина, на три километра южно от Асеновград, на скалист връх е кацнала, като илюстрация от приказка Асеновата крепост. До нея води не по-малко приказен панорамен път, който се отклонява от шосето Асеновград-Смолян. Скалата на левия бряг на реката от три страни е с отвесни склонове, на места дори надвиснали над речното корито. Това било оценена от хората още в дълбока древност и тук се създава укрепено средище от траките през V в. Пр. Хр. За това свидетелстват намерени при археологически разкопки остатъци от трапецовидна кула и погребение на тракийски воин –V-ІV в. пр.н.е.

Разбира се, не само непрестъпността на мястото е важна, а и стратегическото му местоположение. От тук преминава пътят, свързващ един от най-древните градове в света Пловдив с Бяло море.

Малката крепостна кула постепенно се разраства върху естествения скален масив с площ дванадесет декара. Важният път, по който минават не само войници, но и търговци и плодородният земеделски район превръщат крепостта Петрич (тогава така се е наричала) и селата, разположени в околностите, във военно-стопанско средище със собствена администрация.  Археологията доказва два периода на строителство през IX и през XI в. От XI в. калето Петрич и прилежащите му земи и села са подарени на Бачковския манастир. Това е отбелязано в устава на създадения през 1083 г. манастир.

Каменните стени пазят спомена и за белгийския рицар Рене дьо Три, владял крепостта за кратко в началото на XIII в.

Leave a Reply